Vragen? Bel ons: 050 - 312 96 85

webshop Wola B.V. 0

Uw bestellingen

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen.

Hoe zinvol is het gebruik van bacteriën en enzymen bij het schoonmaken?

Wordt het gebruik van bacteriën in een schoonmaakmiddel de nieuwe trend?

Wanneer u goed thuis bent in de wereld van de professionele schoonmaak en ook de vakbladen  leest zal het u niet ontgaan zijn.  Enkele jaren geleden was het schoonmaken zonder chemie de oplossing voor alle schoonmaakwerkzaamheden volgens de marketingafdeling van enkele bedrijven. Reinigen met water, dat moeten ze me nog steeds eens uitleggen. Bij het schoonmaken dient water om te bevochtigen, als transportmiddel en als spoelmiddel, maar water is geen schoonmaakmiddel. Op dit moment zijn er enkele fabrikanten die schoonmaakmiddelen met bacteriën en enzymen brengen als een nieuwe ontwikkeling. Bij Wola hebben we deze producten al meer dan 10 jaar in ons assortiment schoonmaakmiddelen.

 

Wat doen ze niet

Het gebruik van een schoonmaakmiddel zoals de Kristalin Bio kan soms een goede keuze zijn in die situaties waar dit schoonmaakmiddel een meerwaarde kan hebben, dat is soms zo bij poreuze oppervlakken in het sanitair of in een keuken. Om deze schoonmaakmiddelen te gaan promoten voor de algehele schoonmaak is niet logisch. Er wordt dan ook een hoop onzin verteld. Een fabrikant die veelal actief is in de zorg noemt de toepassing van bacteriën en enzymen in een schoonmaakmiddel probiotica?? De term probiotica is een samenstelling van het grieks en latijn en betekent voor het leven. En wordt gebruikt voor voedingssupplementen met specifieke stammen melkzuurbacteriën die het microbiologisch evenwicht in de  darmen bevorderen en daardoor de algehele gezondheid van een mens of dier. Het gebruik van deze door de WHO vastgestelde term is hier dan ook geheel misplaatst. Toen ik 15 jaar geleden op Urk werkzaam was om schoonmaakadviezen te geven in de visverwerkende industrie hoorde ik al een keer een andere onwaarheid. Een Belgische leverancier van een reinigingsmiddel vergeleek het gebruik van zijn bacteriologisch product met een voetbalveld vol met goede bacteriën, waardoor er geen besmetting meer kon optreden? Dan stond er zeker ook een afgesloten hekje voor. Je voorkomt geen besmetting met een ziekmakend micro organisme door het gebruik van goede bacteriën. Een biocultuur zal zich ongecontroleerd ontwikkelen, je kan zelfs een biofilm creëren die juist bescherming biedt tegen een desinfectiemiddel. Om die reden worden schoonmaakmiddelen met bacteriën in ziekenhuizen bewust niet gebruikt.  

 

De werking van bacteriën en enzymen

Het gebruik van bacteriën en enzymen is niet nieuw. In waterzuiveringsinstallaties maar ook bij biologische grondreiniging worden bacteriën gebruikt om te zuiveren. In de Wola waspoeders zitten enzymen voor vlekverwijdering en een beter resultaat, en ons vloeibare Wolo bont en fijnwasmiddel heeft al zo’n goede reinigende werking op 30 graden door de goede mix van enzymen en overige grondstoffen.

 

Hoe werkt dit nu? 

De bacteriën in een Wola product als Kristalin Bio zijn veilige bacteriën (Generally Recognized As Safe) en deze gebruiken het aanwezige vuil als voedingsbodem.

De Wola Detzym Surface voor gebruik in de voedingsmiddelenindustrie bevat 3 soorten enzymen.

Enzymen werken als katalysator in een afbraakproces, en zijn bijvoorbeeld de motor van stofwisselingsprocessen. Elk soort enzym heeft zijn eigen functie. De Wola schoonmaakmiddelen met enzymen voor het reinigen van toiletruimten, keukens en voedselproducenten bevatten meestal amylase, protease en lipase. Deze enzymen breken zetmeel, eiwitten en vetten af.

Een voordeel van het gebruik van enzymen bij het schoonmaken is dat ze niet opgebruikt worden tijdens het afbraakproces, zolang het vuil er is blijven ze hun werk doen. De in de schoonmaakmiddelen aanwezige bacteriën en of enzymen werken ook dieper en langer door. Zolang het nog vochtig is kunnen zij hun werk blijven doen. Daardoor worden poreuze oppervlakken beter schoon, maar ook in de afvoeren zijn ze nog steeds werkzaam.

Bij het gebruik van de Wola wasmiddelen met enzymen kan je kleding op lagere temperaturen wassen en dat levert kostenbesparingen op en is beter voor het milieu.

Om het beste resultaat te krijgen met het gebruik van schoonmaakmiddelen en wasmiddelen met enzymen en bacteriën moet je het schoonmaakmiddel de tijd geven en op lagere temperaturen  gebruiken. Dat is bijvoorbeeld ook de kracht van het gebruik van ons biologisch inweek en voorwasmiddel, de Wolatex. 

 

Wanneer gebruiken?

In normale situaties kunnen wij u aanbevelen om de normale Wola sanitairreinigers, vloerreinigers en interieurreinigers te gebruiken. In de volgende situaties raden wij u een schoonmaakmiddel met bacteriën of enzymen aan.

Oude, poreuze of muffe toilettten : Kristalin Bio
Gladde of vieze keukenvloeren : Wash ’n Walk
Diepere reiniging of gebruik van een Ph-neutraal
schoonmaakmiddel in de foodindustrie
: Detzym Surfaces
Voorwassen of inweken van vuil wasgoed   : Wolatex
Fijne en bonte was : Wolo
Wassen in professionele wasmachines   : Super Silex Liquid

                                        

                                              

                                 

                              

                                                            

                                   

 
Meer nieuws


01 Jul 2020
Zomer, de tijd voor vloeronderhoud

12 May 2020
Reinigen,... of toch desinfecteren

30 Mar 2020
Wat u van Wola mag verwachten tijdens de Coronacrisis

06 Feb 2020
Bijhouden is ....

02 Jan 2020
Uitbesteden of beter zelf schoonmaken?

06 Nov 2019
Hoe een toilet geld op kan leveren

10 Oct 2019
Een schone was heeft invloed op uw gezondheid

04 Sep 2019
U verwacht toch ook dat het schoon is?

08 Aug 2019
Last van vliegen en wespen?

04 Jul 2019
Het Kon Minder© Wola BV, 2020. Ontwikkeld door Custom Website.