Vragen? Bel ons: 050 - 312 96 85

webshop Wola B.V. 0

Uw bestellingen

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen.

Een schone was heeft invloed op uw gezondheid

Alles wat u moet weten om uw was goed en hygiënisch schoon te krijgen


De meeste mensen die Wola kennen van vroeger doen dat van de wasmiddelen die wij al meer dan 85 jaar leveren op de boerderij, voor het bedrijf of gewoon aan huis. In het verleden werden de klanten door de 25 verkopers ook geadviseerd hoe u het beste kon wassen, en met welk wasmiddel om het beste resultaat te krijgen. Zodat u het meeste profijt had van onze kwaliteitswaspoeders, die toen nog direct vanuit de bus geleverd werden in grote jute zakken van 25 kilo. Later zijn daar ook de kleinere emmers en dozen bijgekomen, tegenwoordig zitten de meeste waspoeders van Wola in afsluitbare kartonnen drums met een binnenzak zodat de waspoeders goed en droog blijven.

 

Verschillende wasmiddelen voor diverse soorten wasgoed


Voor de verschillende typen wasgoed en weefsels bestaan er passende wasmiddelen. Over het algemeen kunt u de volgende richtlijnen aanhouden. Bonte was kunt u normaal gesproken goed wassen met een bontwasmiddel op 40 graden. Fijne en synthetische weefsels blijven het langst mooi en worden normaal goed schoon met een vloeibaar fijn of bontwasmiddel op 30 of 40 graden. Dit is afhankelijk van het wasadvies in het textiel en de mate van vervuiling. Voor fijne zwarte of witte synthetische vezels kunt u ook het beste onze Wolo gebruiken, een speciaal wasmiddel hiervoor is niet nodig. Voor de hoofdwas kunt u het beste een hoofdwasmiddel of totaalwasmiddel gebruiken op 40, 60 of 90 graden. Hier kan u ook wel donkere katoenen was mee wassen op 40 graden, omdat het wasmiddel dan nog niet bleekt. Wel is het belangrijk dat u dan ook een programma kiest die voldoende spoelt om de was weer neutraal te maken, bij een hoofdwasprogramma gebeurd dat al. Het kan ook gebeuren dat bepaalde wasmachines op Eco programma's onvoldoende spoelen, waardoor er zeepresten kunnen achterblijven en het wasgoed niet helemaal pH-neutraal is. Let op, een vloeibaar hoofdwasmiddel kan op maximaal 60 graden gebruikt worden!

 

Soorten vervuiling en belading


Om bij het wassen het beste resultaat te krijgen is het dus belangrijk om het juiste wasmiddel voor de soort was te kiezen. Afhankelijk van de hoeveelheid wasgoed en de mate van vervuiling kan de juiste temperatuur worden gekozen. Bij weinig wasgoed of lichte vervuiling kunt u de minimum dosering aanhouden, bij zwaardere vervuiling, hard water of meer wasgoed zult u meer wasmiddel moeten doseren. Dat geldt dus ook bij de grotere huishoudelijke machines van 7 kilo of meer die steeds vaker worden verkocht! Bij meer vervuiling kunt u dan ook beter de hogere temperatuur kiezen, afhankelijk van de adviezen in het textiel zelf. Bij zwaardere vervuiling van werkkleding zoals bij slagers, visboeren, loonwerkers en boeren is het aan te raden om voor te wassen met ons voorwasmiddel Wolatex. Hiermee verlengt u het wasproces voor een beter resultaat en maakt u optimaal gebruik van de enzymwerking van het voorwasmiddel. Erg vuile en vette kleding kunt u ook eerst inweken met Wolatex in handwarm water, bloedvlekken beter in koud water. Ook kunt u gras, modder en vetvlekken het beste voor het wassen aansmeren met Wola Manuel.

 

Alleen opfrissen


Voor het wassen in de meeste huishoudens geldt tegenwoordig vaak dat het wassen meer een kwestie van opfrissen is. In deze gevallen kan u vaak prima de kortere programma’s afgestemd op het soort was met de lagere temperaturen kiezen. Ook kunt u dan wat minder wasmiddel doseren, maar wilt u wat meer geur of heeft u hard water zal u toch een hogere dosering moeten aanhouden. Dit kan vaak prima met vloeibare fijn- en bontwasmiddelen of vloeibare hoofdwasmiddelen.

 

Eens per maand heet wassen moet!


Maar omdat er tegenwoordig veel gewassen wordt met vloeibare wasmiddelen op lagere temperaturen om bovenstaande reden is het extra van belang minimaal 1 keer per maand heet te wassen met een hoofdwaspoeder. Door het vele wassen op lage temperaturen met vloeibare middelen ontstaat er anders vaak een biofilm in een wasmachine door het achterblijven van vuil en vocht. Hierdoor kan vetluis optreden, de was muf ruiken en ontstaat er een onhygiënische situatie waardoor was besmet kan zijn met schimmels, bacteriën, en zelfs multiresistente bacteriën die gevaarlijk voor uw gezondheid kunnen zijn. Houdt daarom uw wasmachine hygiënisch en schoon door eenmaal per maand een kookwas te draaien met licht katoen en een hoofdwaspoeder zoals de Wola X 2000. In dat geval kan u uw beddengoed normaal goed schoon houden door het minimaal elke 2 weken in de hoofdwas te wassen op 40 graden. Bij griep, verkoudheid of allergieën van huisstofmijt maar ook bij schurft moet u het beddengoed wassen op 60 graden met een hoofdwaspoeder op een hoofdwasprogramma. Het is ook het advies van het astmafonds om uw beddengoed 1 keer per 6 weken op 60 graden te wassen indien iemand allergisch of astmatisch is. Op deze manier houdt u uw was schoon en fris, en dat is het beste voor uw gezondheid.
Meer nieuws


06 Jan 2021
Handen drogen met papier

15 Oct 2020
Goed ventileren voor zuivere lucht

21 Aug 2020
Beter schoon met microvezel

01 Jul 2020
Zomer, de tijd voor vloeronderhoud

12 May 2020
Reinigen,... of toch desinfecteren

30 Mar 2020
Wat u van Wola mag verwachten tijdens de Coronacrisis

06 Feb 2020
Bijhouden is ....

02 Jan 2020
Uitbesteden of beter zelf schoonmaken?

06 Nov 2019
Hoe een toilet geld op kan leveren

10 Oct 2019
Een schone was heeft invloed op uw gezondheid© Wola BV, 2021. Ontwikkeld door Custom Website.