0

Uw bestellingen

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen.

Reinigen of toch desinfecteren

Zonder goede reiniging geen desinfectie

Het is inmiddels alweer een jaar of 15 geleden dat één van onze adviseurs bij een afspraak met een visverwerker ’s ochtends vroeg niet naar binnen kon. Dit bedrijf had namelijk een probleem met een hardnekkige lysteria besmetting, vandaar ook de interesse voor het maken van een afspraak. Om dit eventjes snel op te lossen had het bedrijf die ochtend maar even een volledige can desinfectiemiddel in de verwerkingsruimte over het oppervlak verdeeld. Een peroxyzuur dat je moet oplossen in water, met oxyderende en irriterende eigenschappen. Je kon daardoor echt niet het pand inkomen vanwege hevige irritatie aan ogen en luchtwegen. Dat is een goed voorbeeld van een denkfout die vaak gemaakt wordt als het gaat over desinfecteren.

 

Bij goed schoonmaken eerst reinigen en dan pas desinfecteren

Bij de reiniging en desinfectie is het reinigen verreweg het belangrijkste van het hele proces. Desinfecteren op oppervlakken die niet schoon zijn heeft weinig nut, door het nog aanwezige vuil heeft de desinfectiestap geen of onvoldoende effect. Dat komt omdat het nog aanwezige vuil de micro organismen als het ware beschermt tegen het desinfectiemiddel en daarnaast een goede voedingsbodem is voor bacteriegroei. Daarom is het schoonmaken ook zo belangrijk. Als gladde, goed afgewerkte oppervlakken goed worden schoongemaakt, krijgen bacteriën, gisten en schimmels geen kans om zich massaal te vermenigvuldigen.

 

Doel van de desinfectie

Wanneer is het dan nog nodig om te desinfecteren? Na het schoonmaken kan er indien nodig een desinfectiestap worden uitgevoerd om diverse redenen. In de voedingsmiddelenindustrie wordt er na de reiniging gedesinfecteerd vanwege de voedselveiligheid en om een langere houdbaarheid van voeding te kunnen bereiken. In de gezondheidszorg doet men dit om besmettingen van personeel, bezoekers en patiënten tegen te gaan. En in openbare ruimten kan er soms tot desinfectie worden overgegaan om pathogene (ziekmakende) micro organismen te doden. Normaal gesproken is dat niet nodig maar in bepaalde omstandigheden kan hiertoe worden besloten. Bijvoorbeeld bij een hevige griepgolf, een uitbraak van het Noro of Rotavirus of zoals nu tijdens de Corona pandemie. Een ruimte of oppervlak die net is gedesinfecteerd tegen ziekmakende organismen is wel altijd een momentopname. In het slechtste geval kan het immers zijn dat de eerstvolgende bezoeker weer een besmetting bij zich draagt.

 

Invloedsfactoren op het microbiologisch resultaat

Wat vinden micro organismen lekker: een voedingsbodem, warmte en vocht. Dat geldt voor de meeste bacteriën, gisten en schimmels en in mindere mate soms ook voor virussen. Daarom is het erg belangrijk om goed schoon te maken, zodat micro organismen zoals bacteriën geen kans krijgen om zich te vermeerderen of te groeien. Het schoonmaken met een schoonmaakmiddel en wassen met een wasmiddel is ook zeer effectief tegen een omkapseld virus zoals het Covid-19 virus. Na het reinigen is het belangrijk om het gereinigde materiaal goed aan de lucht te laten drogen zodat het niet kan gaan broeien. Kies om die redenen in een toilet op een kantoor of bedrijf altijd voor het gebruik van handdoekpapier, en niet voor een vochtige, vervuilde en broeierige handdoek. Ook het gebruik van een warme luchtdroger of hands-in droger zijn sterk af te raden, die leiden juist tot extra besmettingen.

 

Wanneer tussentijds desinfecteren

Heeft het dan ook zin om tussentijds te desinfecteren? In sommige situaties wel. In het begin van dit artikel hebben we uitgelegd dat u voor een goed resultaat bij het desinfecteren eerst moet reinigen en daarna desinfecteren. Als er dagelijks goed wordt schoon gemaakt, kan u ter aanvulling oppervlakken en contactpunten die optisch schoon zijn, prima tussentijds desinfecteren met een desinfectiespray met schone microvezel of disposable doeken. Of anders met een desinfectiewipe. (neem ook hier wel de contacttijd in acht) Zo is het ook bij het handen wassen, dit moet u regelmatig doen en zeker na toiletbezoek of contact met vervuilde oppervlakken. In bepaalde beroepen is dit zelfs een vereiste voordat u aan het werk gaat. In de medische sector en de Food zal men daarna de handen ook nog moeten desinfecteren. Daarnaast kunt u tussentijds desinfecteren met een handgel of vloeibaar handdesinfectiemiddel op basis van alcohol tussen bepaalde handelingen door. En op plekken waar geen water en zeep voorhanden is.

 




Meer nieuws




Vraag een schoonmaakmachine demo aan

© Wola BV, 2024. Ontwikkeld door Custom Website

Deze website gebruikt cookies voor marketing en functionele doeleinden. Lees meer