Vragen? Bel ons: 050 - 312 96 85

webshop Wola B.V. 0

Uw bestellingen

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen.

Voorkom schimmels in de vaatwasmachine

De machine goed gebruiken is belangrijk

De vaatwasmachines van tegenwoordig zijn een stuk zuiniger in het energiegebruik dan vroeger, en dat is mooi. Maar door de Eco programma’s die op lagere temperaturen draaien en de overwegend chloorvrije vaatwasmiddelen van nu ligt er qua hygiëne wel een gevaar op de loer. Namelijk het achterblijven van resten vet en vuil en het ontstaan van micro-organismen en schimmels in een vaatwasmachine. Wanneer dit gebeurt heeft dat een negatief effect op het vaatwasresultaat.
En erger nog: gisten, bacteriën en schimmels zoals roodschimmel zijn schadelijk voor de gezondheid. Een goed onderhouden machine, het gebruik van de juiste dosering vaatwasmiddel en het voorkomen van kalkafzetting zijn hierbij natuurlijk al erg belangrijke factoren. Ook is het belangrijk om losse deeltjes zoals voedselresten, eierschil en glas direct uit de sproeiarmen te halen zodat het spoelwater overal kan komen en voldoende druk heeft. Om dezelfde reden is de belading van een machine ook een belangrijke factor, stapel geen servies over elkaar heen en zorg dat de sproeiarm niet blokkeert. Maar zorg dat de waterstraal altijd overal goed bij kan komen.

 

Een vaatwasmachine dagelijks of wekelijks schoonmaken

Voor de optimale werking en het beste reinigingsresultaat van vaatwasmachines is het van belang om ze dagelijks of wekelijks schoon te maken. Vanwege de bovengenoemde hygiëne is het zelfs noodzakelijk. Bij een professionele vaatwasmachine moeten elke dag na het gebruik de filters worden schoon gespoeld, het achtergebleven vuil uit de machine worden verwijderd en de binnenkant worden schoongespoeld. Bij een huishoudmachine moeten elke week de filters worden schoongemaakt met een afwasborstel en eventueel wat afwasmiddel. In de machine achtergebleven vuil zoals rond de deksel van het zoutreservoir, onder en aan de zijkanten van de onderste deurrubber, en op de sledes en de rekken zelf kunnen met een afwas- of tandenborstel worden verwijderd. De deurrubbers en de binnenrand van de vaatwasmachine moeten ook elke week met een microvezeldoek worden afgenomen, hier bevinden zich vaak vuil, bacteriën, gisten en schimmels. Ook al zijn ze vaak niet zichtbaar! En laat een vaatwasmachine na gebruik open staan om te kunnen drogen.

 

Elke maand reinigen

Op de meeste moderne vaatwasmachines zit meestal al een reinigingsprogramma, die op minimaal 65 graden Celcius wordt uitgevoerd. Wanneer de machine dagelijks wordt gebruikt is het belangrijk voor het onderhoud, het afwasresultaat en de hygiëne om elke maand een reinigingsprogramma met een lege vaatwasmachine uit te voeren. Voer dan wel eerst de stappen van de wekelijkse reiniging uit. Als onze hierboven genoemde adviezen goed worden opgevolgd kan het reinigingsprogramma gewoon met water gebeuren. Is de machine van binnen al wat vervuild kan u gewoon 1 Wola vaatwastablet doseren. Wanneer een vaatwasmachine stinkt, er al een zichtbare schimmel zoals een roodschimmel in zat of al wat erger vervuild was, is het raadzaam om na deze maandelijkse reinigingsbeurt nog een normaal langer programma van maximaal 55 graden Celcius te draaien met 1 vaatwastablet en 2 chloortabletten om de hele machine inclusief binnenwerk te desinfecteren.

 

Gebruik van onthardingszout en glansmiddel

Deze producten zijn er niet voor niets. Ook bij het gebruik van all-in one vaatwastabletten is het aan te raden om onthardingszout en glansmiddel te blijven gebruiken voor de optimale werking en levensduur van uw machine. En om het verbruik van energie zo laag mogelijk te houden. Wel kan u de dosering van deze producten dan op een wat lagere stand zetten. Alleen wanneer u in een gebied woont met heel zacht water of een waterontharder gebruikt is het gebruik van onthardingszout helemaal niet meer nodig. Bij professionele vaatwasmachines waar geen waterontharder bij geïnstalleerd is heeft Wola speciale professionele vaatwasmiddelen voor hard water en periodieke ontkalkers zoals de Ecolab Lime away extra.
Meer nieuws


23 Jun 2022
Het beste schoonmaakresultaat

21 Apr 2022
Investeer in fitte en gezonde werknemers

23 Mar 2022
Koop nu voordelig in

04 Feb 2022
Voorkom schimmels in de vaatwasmachine

07 Jan 2022
De voordelen van een goede schoonloopmat

26 Nov 2021
Goed handenwassen blijft heel belangrijk

04 Nov 2021
De Recreatie Vakbeurs editie 2021

23 Sep 2021
Onderhoud uw schoonmaakmachines

16 Aug 2021
Grill en BBQ schoonmaken

29 Apr 2021
Een schone toiletgroepDeze website gebruikt cookies voor marketing en functionele doeleinden. Lees meer

© Wola BV, 2022. Ontwikkeld door Custom Website.